Vi utforskar Estland som golfresemål, 3 dagar med 3 golfrundor samt ett studiebesök på en fjärde bana. Det har gått drygt två decennier sedan golfen gjorde entré i Estland. Av landets 1,3 miljoner invånare är det ca 2 700 registrerade golfare som numera har tillgång till åtta 18-hålsbanor.

IMG_7456

Vi flyger från Arlanda kl 7.30 på fredag morgon. Det tar 50 minuter att flyga från Stockholm till Tallin och vi tar hyrbilen direkt till Estlands första golfbana, Niitvälja Golf, http://www.niitvaljagolf.ee/en/som ligger en dryg halvtimme från centrala Tallinn.

Propellerplan...

Propellerplan…

IMG_6904

Bana nr 1. Niitvälja Golf
Banan som är från 1993 är ritad av svensken Åke Persson och ombyggd, renoverad och utökad av svenske Peter Chamberlain 2006. De fem hål som blev över vid utbyggnaden är idag en egen pay & Play bana. En greenfee kostar runt 70 Euro här.

Klubbhuset är enormt maffigt med stor restaurang, bar, enorma omklädningsrum, reception, shop osv.

IMG_6908

Ladies dressingroom

IMG_6911 IMG_6910

IMG_6923

Vi äter en god hamburger-lunch utomhus innan rundan.

IMG_6907

IMG_6906Utsikt från lunchen i klubbhuset

Banan!
En omväxlande blandning av park och skogshål i vacker miljö. På de hål som ramas in av höga tallar, ekar och björkar har man varit noga med att klippa ned ruffen ordentligt så att man sällan behöver leta boll, om man inte slår väldigt snett förstås!

De gamla ”Åke Persson-hålen” ligger på ett relativt platt område. Korta och par 4-hål blandas med några längre och utmanande hål. Det finns en hel del vatten på banan, merparten av hålen har vatten efter fairway och undertecknad slår bort en hel del bollar.

IMG_6921

Signaturhålet 15, ”the island green”

 

unspecified (1)

unspecified (1)Niitvälja golf är en fantastiskt trevlig, vacker och utmanande bana som vi gärna spelar igen, dock med fler reservbollar i bagen!

Efter avslutad runda och en öl i klubbhuset åker vi vidare till Bana nr 2, Pärnu Bay – inlägg kommer inom kort!