089

Augusti 2013
Skönt med semester med utrymme för spontanitet. Ett SMS från några golfvänner kom på onsdag kväll där de undrade om vi ville träffa dem på Mauritzbergs slott för middag, övernattning och golf. Vi surfade in på webbplatsen och bokade ett golfpaket till dagen efter.

Mauritzberg är ett slott på Vikbolandet vid Bråviken i Norrköpings kommun.(140 km söder om Stockholm och 35 km öster om Norrköping)

Lite kort historia om Mauritzberg:
Mauritzberg hette från början Björsätter. Godset finns nämnt i historieböckerna redan på 1500-talet. Den förste ägaren var Birger Nilsson Grip. Birgers son riksrådet Mauritz Birgersson Grip, ärvde sedan egendomen. Vid Mauritz död 1592, stod dottern Ebba som arvtagare. Hon döpte då slottet till Mauritzberg efter fadern.
År 1719 brändes slottet ner av ryssarna, slottet återuppfördes igen sex år senare.
Sedan 1990 ägs ”Mauritzberg golf and sea resort” av Liisa Lipsanen, Style Invest Oy.
Läs mer på:
http://www.mauritzberg.se/hem.aspx

Vi åkte från Gävle vid lunchtid och kom fram till färjelägret (inte långt från Kolmården) efter drygt 3 timmar, färjan tog bara några minuter och sedan var det bara någon kilometer kvar till slottet. Slottet ligger på en höjd med en vacker allé som vi kör igenom. Väl framme checkar vi in och sätter oss ute med ett glas vin och njuter av omgivningarna. Det börjar regna och vi får flytta in i slottet en trappa upp och njuta av den fantastiska atmosfären och lugnet som sitter i väggarna. Det är endast ett fåtal gäster det är verkligen lugnt och avkopplande!

093 092 090

På kvällen äter vi trerätters middag tillsammans med våra vänner, det är fortfarande väldigt få gäster så vi får full uppmärksamhet av personalen. Allt är fantastiskt gott och trevligt!

Golfdags!
8.17 (tidigt….) är vi inbokade. Efter en mycket god frukost så tar vi oss till klubbhuset som ligger ca 500 meter från slottet. Ingen av oss har läst på något om banan så vi är helt utan förväntningar.
Golfbanan är bara 3 år gammal, par 72 och BMW är sponsor, på samtliga teekulor ser vi BMW-logan. Jag tar genast fram mina Audibollar!

Banan är vackert belägen vid havet. Det är en parkbana i ett öppet landskap där skog, vatten och en hel del vind utmanar oss.

En del hål är ”blinda” som t ex hål 3, par 4. Där man från gul tee inte har en aning om var man ska ta vägen, bara att bollen måste passera en smal passage av träd.

Hål 4, par 3 där har greenen placerats på en halvö som även har plats för en bunker.

098 100

Hål 18

Hål 18

Hål 18, par 5. Fin utsikt från tee där man har utsikt mot slottet och havet. Intill finns en liten bäck som rinner längs med hela hålet och som närmare greenen bara blir större och större och vid inspelet nästan är som en insjö.

Fairways på de första 9 hålen är ganska dåliga men om något år är nog banan mycket fin

Vi avslutar med lunch på Ebba Grips Bistro och Bar i klubbhuset. Mycket fräsch inredning och ganska bra mat!

Ebba Grips Bistro & Bar

Ebba Grips Bistro & Bar

Banan kommer nog att vara mycket fin om ett par år och jag åker gärna hit igen och vill ha mer tid att njuta av omgivningarna!