Vi åker till Estland för att spela golf en helg i slutet på augusti. Vi åker färja till Tallin för att sedan ta oss vidare till ön Ösel eller Saaremaa som ön heter på estniska. Här finns en av Estlands bästa golfbanor, Saare golf som ligger centralt i staden Kuressaare.

Ösel
Ösel är Estlands största ö och är systerö till Gotland som bara ligger 20 mil bort. Ösel har varit befolkat ungefär åtta tusen år. I byarna ser man fortfarande gamla stenmurar och hus med stråtak, vackra nationaldräkter och det lokala dialektet används fortfarande. Enar, dolomit, väderkvarnar, brödet och det världskända hembryggda ölet är lokala symboler av Ösel.
Lokal mat är märkt som ehtne (äkta).

Saaremaa_castleEstland 122

I stadsparken i Kuressaare ligger biskopsborgen som är Kuressaares äldsta byggnad.
Biskopsborgen byggdes av tyska korsfarare under 12-1300 talet. Borgen är den enda medeltida fästningen som finns bevarad i hela Baltikum. I dag är borgen ett museum som visar utställningar över Estlands historia.

Läs mer här: Visit Estonia,  Visit Saaremaa (Ösel), Epicestonia

Att ta sig till Ösel:

Om man inte vill åka färja och bil så finns det möjlighet till flyg. Det går ett dedikerat direktflyg med Estonian Air mellan Arlanda och Ösel från 30 augusti till sista utresa 24 september.

Erbjudande Ösel

En paketresa till Ösel kostar 4990:- och då ingår flyg t/r, green fee, transfer till och från hotellet, boende på GO SPA 3 eller 4 nätter, frukost och fri entré till hotellets pool och bastuavdelning. Tidsbegränsat erbjudande. Rekommenderas!

11780024_1023755364331763_3201033894788443393_o

För mer info se:Saaregolf

Reseäventyret!

Vi tar färjan från Värtahamnen, Tallink Silja Line Romantica Tallink Silja Line till Tallin. På färjan bor vi i en lyxsvit med fantastisk utsikt och det är både sovrum och vardagsrum i hytten. På kvällen blir dit det lite vin i kvällssolen på ”sundeck” och middag i restaurangen.

Sun deck!

Sun deck!

"Admiralssviten"

”Admiralssviten”

Estland 146

Utsikt!

Utsikt!

Estland 005 Estland 004

Estland 146Estland 007

Estland 024

Var är golfskorna?

Efter ”special-frukost” med Cava i restaurangen på färjan blir vi upphämtade i Tallin av vår ”egen” chaufför som som kör oss vidare via bilfärja till Muhu (grannö till Ösel). Där stannar vi för lunch på Muhu Winery som är ett guesthouse med restaurang och en vinodling. Vinodlingenär bara tre år gammal så vi får tyvärr inte prova deras eget vin. Vi är mitt ute på landsbygden, solen skiner och vi njuter av en lunch med helt underbar fisk! Men lite konstigt känsla av att att vi är mitt ute i ”ingenstans”, spännande!

Muhu Vinery Foto: Oliver Moosus

Muhu Vinery
Foto: Oliver Moosus

Muhu Winery Foto: Oliver Moosus

Muhu Winery
Foto: Oliver Moosus

Foto: Oliver Moosus

Foto: Oliver Moosus

Estland 041 Estland 044  Estland 042

Resan från Tallin till Kurresaare tar drygt fyra timmar inkl bilfärjan på 25 minuter och när klockan är 16 på eftermiddagen är vi äntligen framme vid hotellet  GoSpa GoSpa är ett mycket fint spahotell som ligger vid havet bredvid Kuressaares berömda biskopsborg.

GoSpa Hotel, Georg Ots spa

GoSpa Hotel, Georg Ots spa

Vi checkar in, byter om och chauffören tar oss vidare till Saare Golf, ca 3 minuters bilresa från hotellet. Där blir vi mottagna av Kaira Kivi som är marknadschef som visar oss runt. Saare Golf ägs och förvaltas av PHG Holding OÜ och affärsmannen Peter Hunt från Sverige.Vi träffar även Kaire Kongas från bolagets nya golfbana Pärnu Bay Golf Links som skall öppna i september.

Estland 058

Det är ”tjejdag” på golfbanan och det har varit tävling under dagen som skall avslutas med prisutdelning med efterföljande middag som de vill att även vi skall vara med på. Innan dess hinner vi hinner spela 9 hål i det vackra vädret innan det är dags att byta om för att komma tillbaka till middagen.

Avslappnade efter första golfrundan på Saare Golf Foto: Oliver Moosus

Avslappnade efter första golfrundan på Saare Golf
Foto: Oliver Moosus

Saare Golf

En finske golfarkitekten Lassi Pekka Tilander har designat golfbanan (par 72, 6310 m).
På övningsområdet finns två putting greens och två områden för chips och bunker.
Drivingrangen är väl tilltagen där finns både utslagsplats från matta och gräs och 30 spelare
kan träna samtidigt. Golfbanan ligger på gångavstånd från Kuressaare centrum.
Greenfeen ligger på 55-60 Euro.

Saare Golf uppfyller USGA (United States Golf Association) kraven. Arkitekturen på banan påminner om vågor som gör ett vackert intryck som som smälter in med naturen. Bara ett 20-tal av 500 golfanläggningar i Nord-Europa har blivit byggda med liknande byggteknik. Den milda klimatet i Saaremaa förlänger golfsäsongen. Som regel kan man spela golf från april till november, även längre vid en sen vinter.

Kaupo Kalda-saare-golf-banner (3)

Vackra Saare golf!

Landskapet runt banan gör den speciell med lite ”skärgårdskänsla”. Fantastiska greener, snabba och ganska stora. Fairways är oftast ganska breda men man inser snabbt att slår du snett så är det vatten bakom vassen som finns efter nästan samtliga fairways. I princip har samtliga hål inslag av vatten och alltför många av mina bollar försvinner i vassen/vattnet under första rundan.

Estland 099

Efter vår 9-hålsrunda blir vi återigen upphämtade för att snabbt duscha och byta om på hotellet för att sedan skjutsas tillbaka för middag och prisutdelning med damerna på klubben. En jättetrevlig kväll med god mat och mycket nya trevliga bekantskaper!

Tävlingsdag!

Lördag morgon, det är fantastiskt väder och vi äter frukost och ser ut över hamnen och havet i den trevliga frukostmatsalen på hotellet. Vi är lite nervösa då vi skall vara med på golftävlingen Muhu Gööl på Saare Golf. En tävling där alla spelar från röd tee och de flesta spelar i Estniska folkdräkter. Jag har sovit dåligt på natten och oroat mig för om rundan ska gå i samma anda som dagen före och när vi anländer till golfklubben börjar jag med att inhandla golfbollar i shopen.

11885669_1027177187322914_27919279731070763_o Estland 109

Vi tar oss till ranchen för lite uppvärmning och för att se om bollträffen möjligtvis är tillbaka efter fredagens katastrofrunda… och yes det verkar fungera!

Hämtat ranchbollar - uppvrämning inför Muhu Gööl Foto: Oliver Moosus

Hämtat ranchbollar – uppvrämning inför Muhu Gööl
Foto: Oliver Moosus

Uppvärmning på ranchen Foto: Oliver Moosus

Uppvärmning på ranchen
Foto: Oliver Moosus

Uppvärmning på ranchen Foto: Oliver Moosus

Uppvärmning på ranchen
Foto: Oliver Moosus

Vi ser massor med golfspelare med olika varianter av den Estländska folkdräkten. Det är stort ”pådrag” inför vårt medverkande i tävlingen. De har letat fram en svensk och en Estländsk flagga som vi skall ha med oss under rundan.

Vi är inbokade med CEO´n Marko Kaldoja och Sven Aulik som driver restaurangen på klubben.

Snart dags för Muu Gööl Foto: Oliver Moosus

Snart dags för Muu Gööl
Foto: Oliver Moosus

Här fixar Kaira Kivi (Saare golf) o Kaire Kongas (Pärnu Bay golf) med den svenska flaggan

Här fixar Kaira Kivi (Saare golf) o Kaire Kongas (Pärnu Bay golf) med den svenska flaggan

Vår medspelare Sven från golfrestaurangen

Vår medspelare Sven Aulik

Vår medspelare Marko Kaldoja CEO på Saare Golf

Marko Kaldoja CEO på Saare Golf

Estland 065

Kaire Kongas, sales and service på Pärnu Bay Golf Links

Kaire Kongas från den nya banan Pärnu Bay Golf Links följer med oss på rundan.

Dags för start, vi går i samlad trupp fram till tee 1 där det är fotografering och vi får också ett ”startkitt” innehållande vatten och vodka….

Tee 1här får vi startkitt med vatten o vodka

Tee 1här får vi startkitt med vatten o vodka

11952057_1035945336446099_828448633679643506_n

11949296_1035945923112707_7493111705319528198_n 11947605_1035947506445882_5072853106016780167_n

Lite nervöst är det allt på första tee med all uppmärksamhet kring vår ”boll”. Tack och lov så får jag iväg en ganska bra drive och börjar med ett par på första hålet (par 5). Nu kan jag andas ut!

Estland 083

Estland 088

Spelet flyter på ganska bra och efter 2,5 timme är vi åter vid klubbhuset för ”fika”. Här bjuds vi återigen på vodka och vatten samt ”meatbread” och inlagd gurka.

"halvtidsfika"

”halvtidsfika”

Flera gånger under rundan kommer dessutom en golfbil och förser oss med mera vodka och inlagd gurka. Jag samlar på mig flertalet vodkaflaskor i bagen.

Trubbel

Trubbel

Estland 099

mera trubbel

mera trubbel

Estland 104 Estland 095

Spelet går relativt bra och denna gång blir jag bara av med två bollar under rundan. På hål 16 som är ett par5 gör Marko en Eagle! Jag får ihop 30 poäng och blir 5a i tävlingen, helt godkänt!

Aftergolf….

Estland 113 Estland 115

 

 Efter tävlingen blir vi återigen skjutsade till hotellet för snabbdusch och ombyte. Hotellets spa ser inbjudande ut men det blir tyärr ingen tid till detta. Tillbaka till golfklubben igen där det bjuds på middag och de har en dj som spelar musik. Så trevligt, och sen blir det…

Vänninans "sidovinst" båtresa Tallin Helsingfors

Vänninans ”sidovinst” båtresa Tallin Helsingfors

och min "sidovinst" det lokala ölet

och min ”sidovinst” den lokala ölen!

Det bjöds på gris från området!

Det bjöds på gris från området!

Söndag morgon tar jag en tur på GoSpa hotel, vi har tyvärr inte haft någon tid över för Spa, detta skall självklart prioriteras till nästa besök. Lite foton:

Go Spaa Outside pool GoSpaa inomhus pool

och gymmet hann vi inte heller med...

och gymmet hann vi inte heller med…

Efter frukosten så blir vi upphämtade för att åka hela vägen tillbaka till Tallin igen. Vi äter lunch på en mysig restaurang (Manna La Roosa) där vi sitter ute på deras innergård och njuter av solen.
Deras drinkar rekommenderas!

Estland 142

Estland 141 Estland 138Estland 140

Sen är det dags att checka in på Tallink Silja Romantica och även denna gång bor vi i lyxsuite. Vi njuter av kvällssolen ute på soldäck och shoppar i taxfreen.

Middagen är denna gång bokad i bufférestaurangen och var en positiv överaskning.
Massor med god mat och här fanns också  ”avdelning” med streetfood, precis vad jag längtade efter.
Pizza, tacos m m. Sen somnar vi snabbt och avslutar vår hektiska weekend med frukost innan det är dags att åka hemåt igen. 

Pärnu Bay Golf Links

I september startar nu PHG Holding OÜ en ny linksbana i Pärnu. Pärnu Bay Golf Links. Vi har fått se en hel del foton därifrån, ser helt fantastiskt ut, hit går förhoppningsvis nästa resa!

Tahkuranna Golf-24 (2)

Parnu Bay Golf

Parnu Bay Golf

Parnu Bay Golf

Parnu Bay Golf

Parnu Bay Golf

Parnu Bay Golf